kommunfullmäktige

Het debatt om äldres måltidsdryck

Uppdaterad 16.00
Den omstridda lättdryck som serveras på en del gotländska äldreboenden, var ett hett diskussionsämne vid måndagens kommunfullmäktigesammanträde.

Det var Björn Jansson (S) som i en motion ville att kommunen tar bort drycken ur sortimentet, eftersom den i stort sett enbart består av färgämnen, sötningsmedel och aromämnen och dessutom fungerar som myrmedel.

Solveig Artsman (M) sa att även äldre personer bör få bestämma själva vad de ska äta. 

Bodil Rosengren (V) sa att om vi ska lansera Gotland som mat-ön, som står för kvalitet och äkthet, bör inte kommunen köpa in den här typen av varor, som kostar i stort sett ingenting att tillverka.

Björn Jansson (S) sa att han är inte säker på att de gamla får information om vad lättdrycken i själva verket innehåller.

Björn Lindahl (FP) sade att man kan inte förbjuda de gamla på öns äldreboenden att dricka vad det vill. Dessutom är det tveksamt om det går att förbjuda en särskild dryck som är godkänd av Livsmedelsverket.

Brittis Bentzler (V) sade att det inte handlar om att förbjuda någonting utan var och en får ha vad de vill i sina kylskåp, även på äldreboenden. Däremot bör kommunen förbehålla sig sig rätten att besluta vad som ska köpas in.
- Under förra mandatperioden arbetade vi hårt på att få bort läsk och godis från skolornas kaféer, och det fanns inga invändningar mot.

Sven Bosarfve (FP) påpekade att det var ingen relevant jämförelse eftersom skolungdomarna inte är myndiga, till skillnad från de gamla på äldreboendena.

Avslutningsvis blev det omröstning i frågan och med en rösts övervikt gick den borgerliga majoritetens förslag igenom, vilket betyder att kommunen får fortsätta att köpa in och servera lättdryck på äldreboenden.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista