Medeltidsveckan länkade till naziföretag

Verksamhetsledaren för medeltidsveckan på Gotland, Ulf Berg, visste inget om vart länken ledde förrän Radio Gotland berättade det.
- Jag blir naturligtvis chockad när jag hör att det går att från vår hemsida komma till en nazistisk grupp. Eftersom jag förstått att det är nazistiskt kommer vi att ta bort länken. Vid en överblick av företagets hemsida ser det ut som vilket företag som helst som säljer smidessaker med fornnordiskt tema, men de som står bakom har en väldokumenterad nazistisk historia. Företaget heter Kungslänken och är välkänt av säkerhetspolisen. Bakom företaget står nämligen en av de mest våldsamma nazistorganisationerna i Sverige, Nationell Ungdom. Bland annat dömdes en av deras ledare i fredags för två fall av grov misshandel, övergrepp i rättssak olaga hot. De som står som företrädare för Kungslänken har tidigare drivit ett företag som hette Rennemo Tryck. Företaget har varit i blåsväder då det visade sig att de tryckte den starkt antisemitiska boken Judefrågan som gavs ut av nazistorganisationen Nationalsocialistisk Front. Boken blev föremål för förundersökning av justitiekanslern och två gotlänningar har dömts till fängelsestraff för att ha varit ansvarig utgivare respektive skrivit förordet till boken. I samband med rättegången lades Rennemo Tryck ned och Kungslänken startades upp under förra hösten och säljer smidessaker och pengarna misstänker polisen går rakt ner i nazistorganisationen. Ulf Berg säger att man nu ska se över detta och se vad man kan göra för att såna här företag inte ska komma i kontakt med Medeltidsveckan. Att nazister försöker kapitalisera på det svenska kulturarvet gör honom ledsen. - Jag tycker det är sorgligt. Vi ska absolut inte lämna fältet öppet så att det blir de som bestämmer dagordningen. Alltifrån nationalsång till flagga och annat är det svenska folket som äger dem. Så det är sorgligt. Rolf K Nilsson som är ordförande i Stiftelsen Medeltidsveckan säger i ett uttalande att ledningen nu måste skärpa till sig. - Kanske ska vi bli bli hårdare och endast rekommendera till de sidor som bara tar upp medeltida företeelser. Men det är en fråga som vi ska ta upp i styrelsen. Medeltidsveckans hemsida ska inte vara någon informationstrampolin för politiska krafter vare sig på den ena eller andra sidan, säger Rolf K Nilsson. Nu har länken tagits bort från medeltidsveckans hemsida. Medeltidsveckan på Gotland avslutas idag.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".