Gotlands tingsrätt

Tio års fängelse för knivmord i Gråbo

Uppdaterad 16:30
Den 32-årige man som knivhögg en 28-åring till döds på Gråbo under nyårsnatten, döms av Gotlands tingsrätt till tio års fängelse för mord.

Dessutom ska 28-åringens änka och dotter få ett skadestånd på 50 000 kronor var. Lika mycket i skadestånd, 50 000 kronor var, ska också 28-åringens mamma och 28-åringens bror få.

Det var under nyårsnatten som den nu dömda 32-åringen kom i gräl med en annan man utomhus. När 28-åringen ingrep högg 32-åringen honom med en kökskniv som han sprungit hem efter när bråket börjat.

Trots att människor i närheten försökte med första hjälpen och ambulans snabbt var på plats lyckades man inte rädda 28-åringen.

Tingsrätten säger att ”det är knappast troligt att 32-åringen hade en direkt avsikt” att döda. Däremot är det ”med fullständig säkerhet” utrett att han hade insikt om riskerna med att använda sin stora kniv och att han ”måste ha varit fullständigt likgiltig inför följderna av detta”.

Tingsrätten säger att 32-åringen gjorde mordet med uppsåt och inte i nödvärn. I rätten sa han att han försökt skydda sig när 28-åringen med en cykel försökte stoppa misshandeln av sin kompis. Men det tycker tingsrätten är uteslutet, med tanke på 32-åringens våldsamma angrepp med kniven. Omständigheterna gör att 32-åringen måste dömas för mord. 

Återstår så frågan om påföljden. Enligt brottsbalken är straffet för mord fängelse i tio år eller på livstid.

Tingsrätten skriver att enligt en tidigare dom i Högsta Domstolen, HD, ska livstidsstraffet vara förbehållet de allvarligaste, mest graverande, fallen och att man kan tolka praxis som att mord regelmässigt bör bestraffas med tio års fängelse. Det ska inte vara regel med livstids fängelse.

Högsta Domstolens prejudicerande fall som tingsrätten hänvisar till handlar om en skyddslös kvinna som blev knivhuggen i sitt eget hem och då konstaterade HD att det mordet i sig inte motiverade ett livstidsstraff. Tingsrätten motiverar dagens fängelsedom på tio år att ”det nu aktuella mordet har i vart fall inte högre straffvärde” än det fall som Högsta Domstolen dömde i.

Juristen Eva Ernstsson har biträtt den mördade 28-åringens änka. Ernstsson vill inte kommentera domen än eftersom inte har läst den. Men hon har pratat med änkan som sa att hon var lättad att domen kommit och att 32-åringen blev dömd för mord.

32-åringens advokat Staffan Fredriksson säger att han och hans klient inte bestämt sig för om de ska överklaga domen.

Förutom 32-åringen var också en 21-åring åtalad för misshandel i samband med bråket som ledde fram till mordet. Han döms till skyddstillsyn med kontraktsvård, för misshandeln och för övergrepp i rättssak, efter att ha hotat ett vittne. Gotlands tingsrätt säger att sammantaget är straffvärdet åtta månaders fängelse, men eftersom han är ”i behov av vård för att inte fortsätta med drogmissbruk och kriminalitet finns det utrymme för och anledning till att välja en icke frihetsberövande påföljd med ett kvalificerat vårdinslag”.

Senast den 14 april ska ett överklagande vara inne.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".