Ingen kritik mot kommunen från JÄMO för annons

Jämställdhetsombudsmannen riktar ingen kritik mot Gotlands kommun med anledning av en platsannons. I annonsen sas det att bara kvinnliga sökande kunde komma ifråga, men det var inget fel, konstaterar Jämo.
Det var en privatperson som anmälde en annons där kommunen sökte två personliga assistenter åt en äldre kvinna med funktionshinder, och där det framgick att man måste vara kvinna för att få jobbet. Anmälaren ansåg att det var diskriminerande. Men Gotlands kommun har svarat att när det gäller personlig assistans åt handikappade ska den handikappade ha mycket stort inflytande över vem som anställs. I det här fallet var det en äldre kvinna som behövde två assistenter, och hon ville inte ha någon man. Jämställdhetsombudsmannen konstaterar också att det inte är kommunen som är arbetsgivare, utan just den äldre kvinna som behöver assistans. Därför har man avskrivit ärendet.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".