Rättegång om knivdåd i Klintehamn

Vid rättegången i Gotlands tingsrätt om knivöverfallet i Klintehamn i mitten av februari i hävdade åklagaren att den 17-åring som misstänks för dådet gjort sig skyldig till mordförsök, efter att en man i 20-årsåldern fick minst fem knivhugg.

Den åtalade 17-åringen själv förnekar mordförsök, men erkänner grov misshandel.
Under rättegången vittande 17-åringens kamrat och två unga kvinnor som var i sällskap med 20-åringen.

Åklagaren yrkade på att den åtalade pojken ska dömas för mordförsök till minst tre års sluten ungdomsvård. Hade han varit äldre tycker åklagaren att straffet skulle ha blivit fängelse i mellan 7 och 8 år.

Den enda förmildrande omständigheten är att pojken bara är 17 år, annars ansåg åklagaren att pojken gjort sig skyldig till besinningslöst våld mot en försvarslös person.

Pojkens försvarsadvokat anser att de rör sig om grov misshandel och att pojken tog till kniven för att rädda sin kompis som slogs med mannen i 20-årsåldern.

Advokaten tycker att tre års sluten ungdomsvård är ett alltför hårt straff och jämför med domarna efter knivskärningen på Bingeby, där straffet blev betydligt lägre

Det hela började en sen kväll i februari i Klintehamn med ett telefonsamtal mellan 20-åringens flickvän och två 17-åriga pojkar. En av pojkarna ska då ha sagt fula saker till flickan, och de stämde träff för att 20 åringen ville att han skulle säga samma sak rakt i ansiktet på henne.

En av pojkarna tog med sig en köksniv, eftersom de var rädda för mannen de skulle träffa. Andra ungdomar på Hasselas behandlingshem hade varnat dem för att han var farlig och brukar bära kniv. De var också rädda för att han inte skulle komma ensam.

När de möttes vid Klintevallen blev det bråk mellan 17-åringarna och 20-åringen. Men riktigt vad som hände är de inte överens om. Det ledde till att mannen i 20-års åldern fick 5 eller 6 knivhugg.

Enligt en läkare som vittnade blev det aldrig någon fara för hans liv, men tre av knivhuggen kunde lika gärna ha dödat honom om det blivit kraftigare blödning av huggen.

Dom meddelas på torsdagen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".