Enskilda vägar

Vägverket vill minska vägbidrag

Vägverket vill ändra reglerna för bidrag till enskilda vägar. Skulle förslaget gå igenom innebär det att  Gotland kan förlora 20 procent av dagens statsbidrag, det vill säga 1,5 miljoner kronor.

Vägverket vill förändra regelverket för statsbidrag för enskilda vägar. I dag handlar det för Gotlands del om 83 mil enskilda vägar.

Enligt Kjell Skalberg, centerpartistisk ordförande i tekniska nämnden, innebär förändringen en minskning för Gotlands del på 1,5 miljoner kronor, från dagens 7 miljoner, en tjugoprocentig minskning.

- Vi tycker det är negativt för Gotland och därför motsätter vi oss förslaget, säger Kjell Skalberg. Vi tycker att dagens system fungerar bra och är rättvist sett för hela landet. Dessutom skjuter kommunen redan i dag till 8-9 miljoner kronor i underhåll.

Kan inte kommunen skjuta till ett minskat statsbidrag?

- Det ska naturligtvis vägas mot allt annat som vi ska sätta skattepengarna till. Jag är tveksam att vi kan skjuta till mer pengar till privata vägar. I så fall får fler bilda enskilda vägföreningar, säger Skalberg.

- Jag tror vi ska prioritera sjukvård, barn och utbildning och den sociala sidan. I turordning står de framför underhållet av enskildavägar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista