Åtalas för ekobrott

Sålde oskattade cigarretter på nätet

Två män i 25-års åldern åtalas misstänkta för grovt bokföringsbrott och grovt skattebrott för att de sålt cigaretter på internet, utan att betala skatt. Sammanlagt handlar det om 3,6 miljoner kronor i uteblivna skatteintäkter.

Männens affärsidé var att sälja cigaretter billigt via sin hemsida och genom att bara ta halva priset mot i handeln lyckades de sälja för rätt stora belopp.

Men vid en kontroll upptäckte skatteverket att de två männen misskött eller helt struntat i företagets bokföring. Männen hade då hunnit sälja cigaretter under knappt ett års tid, sammanlagt handlar det om 15 000 cigarettlimpor, som de alltså inte hade skattat för. De är nu därför skyldiga skatteverket 3,6 miljoner kronor.

Förutom de två männen är även en advokat inblandad. Advokaten tillhör en ansedd advokatbyrå på fastlandet som specialiserat sig på just skatteärenden. Han är delgiven misstanke för medhjälp till grovt skattebrott för att han har gett felaktiga råd, men advokaten åtalas inte i brist på bevis. Han är istället åberopad som vittne.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".