Kritik mot planer på oljeborrning

Planerna på nya oljeborrningar i Östersjön, kritiseras av miljöorganisationen Greenpeace. Nån gång under nästa år planerar Oljeprospektering AB (Opab), att leta efter olja i ett område sydost om Gotland som anses "mycket lovande".
Men innan det kan bli dags för kommersiell borrning ska mycket hända. Efter en provborrning måste det bli provningar utifrån miljöbalken och dessutom måste bolaget presentera ett mycket detaljrikt program för att exploateringen ska kunna godkännas. Men planerna möts redan nu av kritik. Dima Litvinov som är kampanjansvarig för östersjöfrågor på miljöorganisationen Greenpeace tycker att det är idiotiskt att leta efter olja. Själva borrningen kan orsaka problem för havsbottnen och varje ökning av oljetransporter ökar risken för utsläpp. Det är onödigt att leta efter olja eftersom det redan finns stora kända oljereserver, anser han.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".