Radio Gotlands Eva Sjöstrand och Visarkivets chef Dan Lundberg studerar en av visböckerna. Foto: Henrik Wallenius/SR Gotland

Många bidrag till visbokinsamling

Insamlingen av gamla gotländska visböcker har resulterat i fler bidrag än förväntat. Ett trettiotal visböcker har hittills kommit in i visprojekt som startades på Gotland för en dryg månad sedan.

Visarkivets chef Dan Lundberg gick ut med ett upprop i samarbete med bland annat högskolan, Roxy och Sveriges Radio Gotland.

Hos Visarkivet, som grundades på 1950-talet, har man visböcker som beskriver vad människor sjungit i hela Sverige - men hittills ytterst få från Gotland.

När insamlingen pågått i en dryg månad har den gett över trettio visböcker som plockats fram ur gömmorna och lämnats in till Eva Sjöstrand vid Radio Gotland. Det är handskrivna häften, ofta med svarta vaxade pärmar.

-I dem har farfar eller mormor - med sirlig vacker handstil - skrivit ned sina sånger; bland dem andliga visor, berättande visor, skojfriska sådana och en del smått ekivoka, berättar hon.

Visböckerna kopieras nu - originalen återlämnas till ägarna - men kopiorna bevaras i arkivet så att forskare och sångare nu och i framtiden kan få veta vad som sjungits på Gotland.

Visboksinsamlingen fortsätter till den 17 april då slutresultatet presenteras i programmet Maris café, då bland andra Dan Lundberg kommer att berätta om visböckerna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".