Brucebo. Foto: Veronica Johansson/SR Gotland.
Skottdramat i Brucebo

Axelman dömdes till vård

Regissören Torbjörn Axelman dömdes i dag vid Gotlands tingsrätt för försök till mord i tre fall och påföljden blir rättspsykiatrisk vård med särskild utskrivningsprövning.

Vård med särskild utskrivningsrätt innebär att domstolen måste ge sitt godkännade innan Axelman kan skrivas ut. Domen bygger på det rättspsykiatriska utlåtandet där det står att det finns risk för återfall.

Efter åtskilliga timmar i rättsalen och lång väntan på det rättspsykiatriska utlåtandet var det alltså idag äntligen dags för tingsrätten att avkunna straffet för Torbjörn Axelman. Och det finns, enligt rätten, ingen tvekan om att Axelman är skyldig till att ha skjutit Brucebostiftelsens ordförande Joakim Hansson i köket i konstnärshemmet Brucebo. Det finns, enligt rätten, inte heller någon tvekan om att skotten kunde ha dödat. Dessutom anses Torbjörn Axelman också skyldig till att ha försökt döda två poliser som var på plats efter skottdramat i Brucebo den första december förra året.

För trots att den rättspsykiatriska undersökningen visade att Axelman lider av en allvarlig psykisk störning, så kan han ändå ha haft insikt om vad han gjorde, anser tingsrätten. Där har man också tagit fasta på att det i utlåtandet står att det finns risk för återfall i allvarlig brottslighet.

Därför döms Torbjörn Axelman till rättspsykiatrisk vård med särskild utskrivningsrätt och är fortsatt häktad tills domen vinner laga kraft. Det innebär att han stannar kvar på rättspsykiatriska kliniken i Huddinge.

Axelman ska också betala skadestånd på nästan 135 000 kronor, till den skottskadade Joakim Hansson. Och de polismän besköts för 75 000 kronor var i skadestånd.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".