Upptrappad konflikt i Sverigeflyg

Konflikten mellan ägarna i företaget Sverigeflyg trappas upp. Visbyföretagaren Jan Havossar, som äger knappt 12 procent av aktierna, kräver att få lösa in huvudägarnas aktier för 20 procent av marknadsvärdet.

Havossar hänvisar till en passus i det avtal som skrevs av ägarna när bolaget grundades, där det sägs att om någon av parterna bryter mot avtalet så har den förfördelade parten rätt att lösa in den felande partnerns aktier i bolaget till 20 procent av marknadsvärdet.

Tvisten började sommaren 2008 då Jan Havossar ansåg att han inte fick den information om bolagets utveckling han hade rätt till. 

Han ansåg också att huvudägarna plockade ut kraftigt rabatterade flygbiljetter som de sedan använde i andra bolag, och att bolaget omstrukturerades utan att han fick någon information om det.

Men huvudägarnas advokat Jesper Grünbaum säger att det det enbart handlar om trakasserier från Jan Havossars sida, och det han vill uppnå är att huvudägarna ska tröttna och köpa ut honom till ett högre pris än vad han annars skulle kunna få.

En oberoende granskningsman har tillsatts av länsstyrelsen. Denne har i sin tur vänt sig till kronofogdemyndigheten eftersom han anser att bolagsledningen försvårat hans granskning genom att undanhålla handlingar för honom.

Bolagsledningen däremot anser att det är granskningsmannen själv som sölat och att man visat de handlingar som han har rätt att se.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".