Visby lasarett. Foto: Henrik Wallenius/SR Gotland.
socialstyrelsen

Gotländsk hjärtsjukvård granskad

Kvaliteten på vården av hjärtsjuka i Sverige varierar relativt mycket mellan landets sjukhus, visar en rapport från Socialstyrelsen. Gotland är bland de fem landsting som har den lägsta dödligheten efter ischemiska hjärtsjukdomar, det vill säga sjukdomar som orsakas av en försämrad syretillförsel till hjärtat.

I rapporten presenteras statistik över dödligheten i ischemiska hjärtsjukdomar. Årligen dör cirka 18 000 personer i Sverige med denna diagnos, oftast av akut hjärtinfarkt.

Den lägsta dödligheten i landet har Uppsala med 58,6 döda per 100 000 invånare. Därefter följer Halland, Stockholm, Kronoberg, Skåne och Gotland, som har en dödlighet på 73,5. Däremot ligger Gotland sämre än genomsnittet för återinsjuknande. Högsta dödligheten har Värmland med 90,3 döda per 100 000 invånare. Siffrorna är från 2005-2006.

-Dödligheten efter hjärtinfarkt har minskat betydligt under de senaste decennierna men vi ser stora skillnader. Det tyder på att dödligheten inom vissa landsting kan minskas ytterligare, säger, Lars-Erik Holm, styrelsens generaldirektör.

I rapporten framhålls att sjukhusen bör förbättra sina diagnoser och läkemedelsbehandlingen när patienter skrivs ut efter infarkter. Dessutom bör fler patienter få behandling för sina igentäppta kranskärl.

Enligt Socialstyrelsen är en styrka för Gotland väntetiden till kranskärlskirurgi, som varierar över landet. Medianväntetiden för riket är 14 dagar, medan Gotland har en medianväntetid på fem dagar, vilket är bäst i landet.

Att sluta röka efter en hjärtinfarkt är enligt Socialstyrelsen en såväl billig som effektiv åtgärd för att förhindra ett återinsjuknande i hjärt- och kärlsjukdom. Idag slutar knappt 64 procent, men Gotland ligger i topp bland landstingen med 83 procents rökstopp efter infarkt.

Socialstyrelsen skriver i sin rapport också att andelen heltidssjukskriva patienter efter en hjärtinfarkt bör vara så låg som möjligt, både av hälsomässiga som samhällsekonomiska skäl. De landsting som har lägst andel heltidssjukskrivna 6 till 10 veckor efter hjärtinfarkt ligger mellan 20 till 30 procent. Endast ett par landsting når denna nivå, Gotland med sina 32 procent ligger, enligt Socialstyrelsen, bra i förhållande till genomsnittet.

- Det är glädjande att Gotland har kortast väntetid till kranskärlkirurgi i landet, säger hjärtspecialist Lars Gustafsson på Visby lasarett. Gotland ligger även i topp avseende rökstopp efter hjärtinfarkt.
- Mindre positivt är att vi ser att reperfusionsbehandling (propplösande behandling och akut kranskärlsvidgning) vid misstanke om hjärtinfarkt på Gotland är sämre än riksgenomsnittet. Detta är ett område som vi redan arbetar med för att förbättra, säger Lars Gustafsson i en kommentar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".