Skärpta regler för djurtransporter

Det är bra att reglerna för djurtransporter kommer att bli likadana i hela EU. Det tycker Gotlands länsveterinär Lennart Persson som tror att de nya föreskrifterna bör innebära en avsevärd skärpning av djurskyddet inom EU.
I juli presenterade EU-kommissionen förslag till nya och skärpta regler för djurtransporter. Bland annat föreslås att djur högst ska få transporteras nio timmar i sträck, därefter måste djuren få vila minst tolv timmar. Under hösten ska EU:s ministerråd diskutera reglerna så att de ska börja gälla i slutet av 2005. Hittills har reglerna styrts av ett direktiv då varje land självt kan bestämma inom gällande ramar. Sverige har redan lagstiftat om högst åtta timmars transporttid och kan därför behöva skriva om lagtexten till nu föreslagna nio timmar. Därefter ska djuren vila i minst tolv timmar före nästa körning. Länsveterinären på Gotland Lennart Persson skriver i ett yttrande att det är viktigt att det sätts gränser för nedläggning av lokala slakterier, eftersom nedläggningar kan leda till långa transporter. Slakt ska ske på det närmast möjliga slakteriet med transport av det färska eller djupfrysta köttet, istället för långa transporter av slaktdjuren före slakt, anser Lennart Persson. Länsveterinären vill också få det klarlagt hur båtresan från Gotland ska räknas. För Gotlands del skulle det underlätta att klara transporttiderna om båtresan inte räknades som transporttid utan som viloperiod.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".