Terassen på Norderstrand. Flygfoto: Gunnar Britse

Polisen utreder brott på Norderstrand

Polisen utreder om företaget Visby camping begick ett brott när de började bygga en ny restaurang vid Norderstrand innan de fått dispens från strandskyddet.

Det var polisen på Gotland som själva anmälde brottet efter att ha läst om det i tidningen.

Trots att företaget så småningom fick dispens från strandskyddet för att bygga en ny restaurang på stranden vid Tott hotell i Visby så är de anmälda för brott mot miljöbalken. De började nämligen bygga innan länsstyrelsen gett dispens. 

Den här utredningen hänger lite ihop med polisutredningen av misstänkt tjänstefel på länsstyrelsen som Radio Gotland berättat om.

Om misstankarna mot Visby camping bekräftas och företaget har begått miljöbrott, så talar det för att det har begåtts tjänstefel på länsstyrelsen när de inte anmälde det brottet.

Miljöbrottet utreds vid Riksenheten för bekämpning av miljö- och arbetsmiljöbrott i Stockholm. Men åklagaren väntar på resultatet av Naturvårdsverkets överklagan av strandskyddsdispensen som nu ligger hos Miljödomstolen.

Kommer de fram till att det var fel att ge dispens så är miljöbrottet allvarligare, men oavsett vad Miljödomstolen kommer fram till så tror kammaråklagare Leif Johansson att påföljden blir ganska låga böter för företaget.

Miljödomstolen kommer till Gotland på fredag eftermiddag för att på plats se hur det ser ut vid restaurangbygget på Norderstrand i Visby.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".