Missförhållanden inom omsorgen

2008 gjordes 20 anmälningar om missförhållanden på Gotland inom vård och omsorg för äldre och personer med funktionsnedsättning. Det är betydligt fler än 2007 när det gjordes nio anmälningar.

I två fall under 2008 ledde anmälningarna till att en anställd sas upp eller själv valde att sluta. Här har den anställde arbetat natt och lämnat vårdtagaren utan tillsyn. Två fall ledde också till varningar och omplacering, men i de allra flesta fallen handlade anmälningarna om fel och brister i vårdinstansens rutiner.

  • 16 av anmälningarna rör vården inom kommunen övriga fyra kommer från privata Attendo Care.
  • 17 av anmälningarna, rör kvinnor i hög ålder som bor i särskilt boende.
  • 14 av anmälningarna kommer från så kallat särskilt boende.

Efter utredning har elva av anmälningarna bedömts som mindre allvarliga, medan nio kvarstått som rena missförhållanden i vården.

Brister i bemötande är den vanligaste orsaken till anmälan. Här anser länsstyrelsen att utbildningen bör bli bättre.

Under året har länsstyrelsen tillsammans med kommunen satsat på utbildning av vårdchefer och förhoppningen är att det ska ha lett till en ökad medvetenhet och nya rutiner.

Enligt lag måste alla som jobbar inom vården och ser eller får veta om det förekommer allvarliga missförhållanden anmäla det till socialnämnden.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".