Arbetslöshet ger a-kassor jobb

Vid Alfa-kassans kontor i Hemse arbetar personalen mycket övertid för att hinna med alla ansökningar från arbetslösa. Vid kassans alla fyra kontor i landet arbetade de anställda 2 000 övertidstimmar bara i januari.

Det är lågkonjunkturen och den stigande arbetslösheten som kraftigt har ökat arbetsbelastningen på arbetslöshetskassorna.

Men att Alfa-kassan i Hemse har så mycket att göra beror inte på arbetslösa gotlänningar - tvärtom försöker de undvika att handlägga ansökningar från ön.

Alfa kassan hade räknat med en kraftig ökning av arbetslösheten, i sin budget för i år räknade de med att arbetsbelastningen skulle öka med 15 procent - men i verkligheten har det ökat med 40 procent, och en så kraftig ökning hade de inte väntat sig enligt Ulf Björklund.

På huvudkontoret i Sundbyberg utanför Stockholm har alfakassan anställt 50 nya handläggare. Tidigare fanns det inga handläggare på huvudkontoret. Men på kontoret i Hemse har det inte gjorts några nyanställningar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".