Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Gotländskt ljus i svenskt hotellmörker

Gotland är undantaget när de svenska hotellen pressas allt hårdare av den usla konjunkturen. Men den svaga kronan och Sveriges ordförandeskap för EU senare i år kan till viss del kompensera nedgången.

-Vi hade ett ordentligt tapp i efterfrågan under januari och februari och det har fortsatt i mars. Det handlar om en nedgång på 9 procent, säger Björn Arnek, ekonom på branschorganisationen Sveriges hotell- och restaurangföretagare.

-Vi märkte redan mot slutet av förra året en rejäl nedgång. Men trots det blev förra året ett rekordår för hotellen.

Under lågkonjunkturen har framför allt affärsresenärerna svikit.

-I storstäderna står affärsresenärerna för 65-70 procent av beläggningen. Så när de sviker blir effekten stor, säger Björn Arnek.

-I Stockholm har nedgången accelererat sedan i höstas. Under årets första två månader var tappet 7 procent och mars blev också en svag månad.

Göteborgshotellen tappade 11 procent under januari-februari. Men att fallet blev så stort beror på att januari förra året var en fantastiskt stark månad för Göteborgshotellen.

Malmöhotellen gick mot strömmen. Visserligen var januari en ganska svag månad med en nedgång på 1 procent. Men i februari ökade efterfrågan med 5 procent.

-Jag tror att förklaringen är att många hotellgäster valde Malmö före Köpenhamn. Förklaringen är den svaga kronan som gör det billigare att bo i Malmö och att rumspriserna i Köpenhamn är mycket höga, säger Björn Arnek.

Han tror att hotellen kommer att drabbas av lågkonjunkturen i år. Dessutom kommer flera nya hotell att öppna i år. Men det finns positiva faktorer som kan motverka nedgången tror Arnek.

-Den svaga kronan gör att det är billigt att turista i Sverige. Dessutom visar flera undersökningar att exempelvis tyska och brittiska turister inte kommer dra ner på sitt resande i år.

-Dessutom tar ju Sverige över ordförandeskapet för EU vid halvårsskiftet. Det handlar om 120 möten i Sverige i många olika städer.

Gotland sticker ut rejält i statistiken för januari och februari. Gotlandhotellen ökade sin rumsförsäljning med 33 procent. (TT)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".