Demonstranter i Visby vill behålla personal i förskola och skola. Foto: Lasse Ahnell/SR Gotland
Barn- och utbildningsförvaltningen

100 anställda riskerar uppsägning

Omkring 100 medarbetare inom den gotländska barnomsorgen har fått besked om att de riskerar att förlora sina jobb.

Gotlands kommun och fackförbundet Kommunal har kommit överens om en preliminär turordningslista, med cirka 100 namn på anställda som riskerar uppsägning på grund av arbetsbrist. 

Enligt ett pressmeddelande från Gotlands kommun är  gränsen för att inte omfattas av en eventuell uppsägning minst elva års anställningstid i Gotlands Kommun. Detta kan dock komma att ändras.

En omställningsgrupp har bildats som har till uppgift att hitta möjliga vägar till andra arbeten eller studier för de som kommer att bli uppsagda. Arbetsförmedlingen arbetar nu med sin organisation för att kunna ta emot de som sägs upp. 

Enligt pressmeddelandet kommer det att vara nödvändigt att göra en del omflyttningar av personal, framför allt inom förskolan.

MBL-förhandlingar pågår fortfarande mellan arbetsgivaren och lärarfacken. Nästa datum för MBL-förhandlingar är den 14 och 20 april.  

När en turordningslista finns inom lärarfackens avtalsområde kommer den att matchas mot behovet av lärartjänster. Först därefter går det att se hur många som omfattas av en eventuell uppsägning på grund av arbetsbrist.

Innan besked om uppsägning lämnas ska en omplaceringsutredning göras för att se om det finns möjlighet till omplacering till annan tillsvidareanställning inom Gotlands kommun.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".