Gustaf Hoffstedt (M) och Björn Jansson (S) som vill att staten ska ge större sedel till kommunerna. Foto: Mika Koskelainen/SR Gotland
Vårbudgeten

Fyrtiotre miljoner extra till Gotland

Regeringens satsning på kommunerna i vårbudgeten innebär 43 miljoner kronor till Gotland 2010. ”Nu stärks möjligheterna” tycker kommunalrådet Gustaf Hoffstedt (M). ”Otillräckligt” säger oppositionsrådet Björn Jansson (S).

Regeringen presenterar i dag en landsomfattande satsning på kommunerna. År 2010 satsas sju miljarder kronor, år 2011 fem miljarder kronor och år 2012 fem miljarder kronor. Stödet kommer till 70 procent gå till Sveriges kommuner och till 30 procent landstingen.

För Gotlands del innebär det 43 miljoner kronor år 2010, samt 30 miljoner kronor åren 2011 och 2012.
- Det besked vi ger nu är inte bara ett betydande tillskott utan skapar också förbättrade planeringsförutsättningar i kommuner och landsting vilket är mycket viktigt, säger kommun- och finansmarknadsminister Mats Odell (KD).

- Min förhoppning är att vi därmed slipper ytterligare varsel av personal, men helt säkra kan vi inte vara förrän konjunkturen vänder. Uppgiften att värna sjukvården, skolan och omsorgen blir aldrig enkel, men nu stärks våra möjligheter rejält, säger kommunalrådet Gustaf Hoffstedt (M) i en första kommentar.

Kommunens ekonomidirektör Göran Gyllenkrook säger att pengarna är ett gott bidrag, men att det är en lång bit kvar till ett nollresultat.

Vid fullmäktigemötet i februari gavs en prognos som talade om ett inledande underskott i kommunens ekonomi 2010 på 143 miljoner. Med dagens besked om extrapengar blir underskottet 100 miljoner. Men Göran Gyllenkrook flaggar för att i nästa prognos 23 april kan underskottet bli än värre, bland annat efter Konjunkturinstitutets bedömning att Sveriges BNP sjunker med 4,2 procent i år.

Oppositionsrådet Björn Jansson (S) kallar i en kommentar regeringens tillskott till den offentliga sektorn för ”otillräckligt och kortsiktigt”.
- Tyvärr kommer vi att få se fortsatta varsel och uppsägningar i Gotlands kommun.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".