Jan Darpö, docent i miljörätt. Privat foto
Experter

Dömer ut myndigheternas gräddfil

Både kommunens och landshövdingens hantering av byggplaner på Furillen är fulla av juridiska fel.
Det anser två av Sveriges mest respekterade miljörättsjurister, som synat dokument och uttalanden.

- Om systemet bygger på att länsstyrelsen ska överpröva kommunala beslut som är regelvidriga, men länsstyrelsen inte gör det för att man egentligen har en samsyn med kommunen om att man ska ta lite lättare på reglerna, då kan man väl ändå säga att man kokar ihop det, säger miljörättsjuristen Jan Darpö.

Även professorn och före detta justitierådet Bertil Bengtsson, som myntade begreppet miljörätt i Sverige år 1970, är nöjd med att Naturvårdsverket överklagade ärendet.

Särskilt dispensen från naturreservatet var uppenbart felaktig, menar han, eftersom kommunen till exempel inte beslutat om någon kompensation för intrånget som Björn Ulvaeus planerade studio skulle innebära.

- Det är ett absolut krav när inte intrånget är alldeles obetydligt, men det tycks byggnadsnämnden inte bry sig om, skriver Bertil Bengtsson i en kommentar till Radio Gotland.

Ärendet går nu till Miljödomstolen och kan ta ett halvår eller mer att avgöras.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".