Valdemar Atterdags intåg under medeltidsveckan i Visby. Foto: Henrik Wallenius/SR Gotland

Forskar i Gotlands historia

Hur har gotlänningarna beskrivit sin egen historia, jämfört med till exempel Bornholmsborna, eller rikssvenskarna? Och hur har den förändrats genom tiderna?

Det ska historiker på Södertörns högskola studera.

Brandskattningen av Visby 1361, som är så central för den gotländska historien, har beskrivits på ett helt annat sätt på Bornholm, säger Erik Axelsson, och på det svenska fastlandet har brandskattningen beskrivits som en rätt perifer händelse utan större betydelse, enligt Erik Axelsson.

Det är sånt här han och hans två kollegor ska studera de närmaste tre åren - historieskrivningen på de fem öarna Bornholm, Ösel, Dagö, Gotland och Åland.

Till att börja med ska man inventera den litteratur som finns på öarna i form av Gotlandica och Bornholmica, och även få en bild av vilka det är som författat de historiska verken - akademiker från fastlandet eller sockenpräster. Och vilken publik har dom vänt sig till?

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".