Dålig boendestandard på Östersol

Boendestandarden vid äldreboendet Östersol i Katthammarsvik har brister och uppfyller inte kraven för att tillgodose en skälig levnadsnivå enligt socialtjänstlagen. Det konstaterar länsstyrelsen efter ett tillsynsbesök i oktober.
Ingen av de boende har tillgång till egna kok- och duschmöjligheter. De flesta har egen toalett men utrymmena är små och inte handikappanpassade. Länsstyrelsen anser också att det finns brister i bemanningen på dagtid, eftersom personal och anhöriga sagt att det inte finns tid att erbjuda de boende aktiviteter och meningsfull tillvaro i tillräcklig omfattning. Nattetid finns två vårdbiträden i tjänst som förutom att se till de boende på Östersol, också ska svara på larm från personer som bor i närheten. Därför bör bemanningen både dag- och nattetid ses över för att uppfylla kraven på god kvalitet och säkerhet, anser länsstyrelsen. Tillsynen har också visat att det finns ett stort engagemang för de boende på Östersol och att personalen månar om dem på olika sätt. Länsstyrelsen vill ha en redogörelse senast den sista mars för vad kommunen tänker göra med anlednnig av kritiken.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".