högskolan på gotland

Professor misstänkt för mutbrott

En professor vid Högskolan på Gotland är misstänkt för grovt mutbrott, efter att högskolan tagit emot pengar från företaget Nord Stream. I slutet av mars delgavs mannen misstanke om brott.

Det handlar om de fem miljoner kronor som Nord Stream sponsrat Högskolan på Gotland med för attt undersöka Östersjöns fågelliv, med anledning av den planerade gasledningen som företaget vill lägga på Östersjöns botten.

Åklagaren vid Riksenheten mot korruption inledde en förundersökning om grovt mutbrott för två månader sedan, och strax före påsk tyckte åklagaren att bevisen mot mannen stärkts och mannen fick då reda på att han är skäligen misstänkt för grovt mutbrottet.

Mannen var själv inte med när högskolestyrelsen för två år sedan sa ja till att ta emot pengarna från gasledningsföretaget.

Men han är däremot ansvarig för det projekt som pengarna används till.

Mannens försvarsadvokat Tomas Nilsson i Stockholm säger i en kommentar att det finns starka skäl att ifrågasätta utredningen och om det verkligen finns anledning att misstänka någon för brott.

Åklagaren Malin Palmgren vid Riksenheten mot korruption vill däremot inte kommentera uppgifterna utan hänvisar till sekretess i den pågående förundersökningen.

Högskolans styrelseordförande generaldirektör Inger Andersson vill inte heller hon kommentera misstankarna, utan avvaktar resultatet av den pågående förundersökningen innan hon vill yttra sig.

Förundersökningen om misstänkt mutbrott vid Högskolan på Gotland väntas bli klar under våren.

Åklagaren utreder också om Nord Stream gett Högskolan pengar i syfte att få en förmån, och då är brottet bestickning.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".