Brandkåren missnöjd med SOS

Räddningstjänsten på Gotland är missnöjd med hur SOS-Alarm i Eskilstuna sköter utalarmeringen. Delar av personalen är inte tillräckligt bra, tycker tillförordnade räddningschef Dick Svennefelt.

Som problem på utalarmering nämner Dick Svennefelt när det händer flera saker samtidigt på ön.
- En gång var Visby utan brandstyrka över en timma.

Missnöjet med SOS-alarm har funnits länge, men eftersom ingen förbättring skett, väljer räddningstjänsten att byta operatör i och med att det nuvarande avtalet går ut vid årets slut. Troligtvis blir det då Storstockholms brandförsvarsförbund som tar över.

Det innebär i så fall att telefonsamtalen tas emot av utbildade brandmän, som tillsammans med ett inre befäl lotsar utryckningen. En viktig kompetenshöjning, tycker Dick Svennefelt, som också hoppas kunna få ett billigare avtal och spara ett par hundra tusen kronor om året. Nuvarande avtal, där även ambulansutryckningarna ingår, kostar totalt 4,2 miljoner, varav räddningstjänsten och kommunens automatlarm plus jourer står för 45 % ~ 1,9 miljoner.

Bytet av larmcentral gäller än så länge bara brand och räddningsuppdragen och alltså inte ambulansutryckningarna. Men även där funderar kommunen på att byta, ett beslut som då ska tas av hälso- och sjukvårdsförvaltningen.

Det ska dock sägas att bytet av larmcentral inte kommer märkas för den som ringer larmnumret 112. Det som händer är istället att samtalet vidarekopplas till Storstockholms brandförsvar i just de fall som det handlar om bränder eller räddningsuppdrag.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".