Rättegång mot Torbjörn Axelman. Foto: Mika Koskelainen/SR Gotland.

Axelman överklagar domen

Regissören Torbjörn Axelman har överklagat tingsrättens dom. Axelman dömdes för försök till mord i tre fall. Påföljden blev rättspsykiatrisk vård med särskild utskrivningsprövning.

Det var i december i fjol som Axelman sköt Brucebostiftelsens ordförande med flera skott i samband med en tvist om Brucebomuseets inventarier. efter det sköt han även mot två poliser.

I överklagandet skriver Axelmans advokat att han vill att domen ändras från försök till mord till grovt olaga hot och vållande till kroppsskada. Han vill också att brottsrubriceringen ändras från mordförsök till dråpförsök och att påföljden ändras från sluten psykiatrik vård till öppen vård och skyddstillsyn.

Dessutom vill han att skadeståndet till den skottskadade sänks och att poliserna inte får något skadestånd alls eller åtminstone ett kraftigt sänkt skadestånd.

Tingsrätten dömde Axelman att betala poliserna 75 000 kronor var och 135 000 till den skottskadade museiföreträdaren.

Skotten vid Brucebo i december kommer nu att tas upp i Svea hovrätt för ny prövning.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".