Inget kulturreservat norr om Visby

Det blir inget kulturreservat vid Gustafsvik och Talludden norr om Visby. Det har länsstyrelsen beslutat. Visst är området viktigt som friluftsområde för Visbyborna, men det finns redan tillräckligt gott skydd för de delar av området som är kulturhistoriskt värdefulla anser länsstyrelsen.
Förslaget om ett kulturreservat dök upp i samband med att kommunen beslutade om att bygga bostäder vid Talludden och Gustafsvik. Många kolonilottsägare började protestera mot planerna på en exploatering, och då dök det också upp ett förslag om reservat. Men länsstyrelsen har nu granskat område och alltså kommit fram till att det inte behövs något sammanhängande reservat där. Koloniträdgårdarna har inte något särskilt kulturhistoriskt värde, även om man odlat länge här. De byggnader som hörde till området, som till exempel ladugårdar och stall, har rivits för många år sedan. Och inte heller fiskeläget vid Flundreviken har några betydande värden. Visst finns det rester av en vikingatida hamn i området, men de är redan skyddade genom lagen om kulturminnen. Det gäller även för norra kyrkogården. Det enda objekt i området som skulle kunna utgöra kärnan i ett reservat är Åhsbergska hagen. Men i och med att det är DBW, de badande vännerna, som äger området så finns det inga risker för att det skulle utsättas för någon exploatering, anser länsstyrelsen.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".