Anna Hansson när hon väntade tvillingar. Foto: Lisa Classon/SR Gotland

Rätt att sjukskriva tvillinggravid

Visbybon Anna Hansson som sjukskrevs när hon väntade tvillingar men inte fick några pengar från försäkringskassan, har nu fått rätt av Länsrätten.

Det var i somras som Anna Hansson sjukskrevs av överläkaren vid kvinnokliniken, som ansåg att det fanns risk för att barnen skulle komma för tidigt. Trots överläkarens utlåtande, ansåg försäkringskassan inte att det fanns någon anledning till sjukskrivning eftersom graviditet inte är någon sjukdom.

Men Länsrätten hänvisar till en dom från Försäkringsöverdomstolen där det konstateras att tvillinggraviditet ofta innebär risk för att barnen kommer för tidigt.

Anna Hansson var sjukskriven under tre och en halv månad, och familjen fick under den tiden leva på en inkomst, och fick låna pengar av släktingar och vänner för att klara kostnaderna.

Hon säger till Radio Gotland att hon är glad åt domen men vågar inte ta ut något i förskott eftersom Försäkringskassan kan överklaga domen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".