Bedrägerihärvan rullar vidare

De rättsliga turerna kring de två gotländska bröder som misstänks för omfattande antikvitetstölder går nu vidare. Tre försäkringsbolag har begärt att tingsrätten i Norrköping ska säkra tillgångar hos bröderna får två miljoner kronor.
Bröderna misstänks bland annat för att ha fejkat ett inbrott och fått ut pengar från försäkringsbolagen: En av bröderna anmälde till försäkringsbolagen att det varit inbrott i Regnaholms slott i Östergötland. Och han fick också ut 1,2 miljoner i ersättning från försäkringsbolagen för stulna möbler. Men möblerna var inte stulna. De hade istället fraktats bort och förvarades hos den andre brodern på Gotland. Men bröderna ville också har ersättnining från försäkringsbolaget för böcker som stulits. De värderades till 2,7 miljoner kronor. Men här hann försäkringsbolagen dra öronen åt sig innan ersättningen betalades ut, istället polisanmäldes bröderna, misstänkta för bedrägeri. Förutom att försäkringbolagen vill ha tillbaka den ersättning de betalat ut, så vill de ha nära 300 000 kronor i ränta samt 650 000 kronor för det arbete som lagts ner på värderingar och utredningar. Sammanlagt är försäkringsbolagens ersättningskrav omkring två miljoner kronor. Det har också kommit till försäkringsbolagens kännedom att bröderna sålt föremål för betydande värden på akuktion och att båda bröderna sålt sina fastigheter på Gotland. Därför vill försäkringsbolagen att Norrköpings tingsrätt nu säkrar tillgångar hos bröderna som motsvarar deras ersättningskrav. Beslut om så kallad kvarstad fattas av tingsrätten i Norrköping nästa vecka. Senare i höst blir det rättegång mot bröderna som både misstänks för både grovt bedrägeri. En av bröderna har tidigare dömts för stölden av Newtons värdefulla bok från Säveskolan i Visby.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".