Ny SKL-prognos

Kommunernas ekonomi förvärras

Sveriges Kommuner och Landsting skriver nu ned skatteunderlagsprognosen. Skatteunderlaget väntas öka med i snitt en procent per år 2009 och 2010, vilket är lägre än på många år.

- Den senaste tidens statistik och signaler från omvärlden tyder på att den ekonomiska krisen blir djupare än vi tidigare räknat med, säger tillförordnade chefekonom Stefan Ackerby vid SKL.

Sveriges Kommuner och Landsting gör regelbundet prognoser för hur skatteunderlaget utvecklas. Den senaste gjordes i februari, och sedan dess har prognosen skrivits ned. Då beräknades skatteunderlaget öka med 2,3 procent i år och 1,6 procent 2010.

Enligt den nya prognosen ökar skatteunderlaget med 0,8, respektive 1,1 procent, vilket innebär att konsumtionsutrymmet minskar med 8 miljarder kronor per år.

SKL:s bedömningar är något mindre pessimistisk än regeringens. Den viktigaste förklaringen är olika uppfattning om hur sysselsättningen kommer att minska. Enligt SKL:s bedömningar faller det totala antalet arbetade timmar i ekonomin, som har stor betydelse för det kommunala skatteunderlaget, med 3,8 procent i år och 2,3 procent nästa år. Det är en nedrevidering av sysselsättningen med 2,5 procent från prognosen i februari. Den nya prognosen innebär att skatteintäkterna blir 8 miljarder kronor lägre per år än i februariprognosen.

Den snabba utvecklingen blir ännu tydligare om man jämför med prognosen som gjordes för ett år sedan. I prognosen från april 2008, som många kommuner och landsting baserade sitt budgetarbete på, förväntades skatteintäkterna för 2010 vara 44 miljarder kronor högre än man nu räknar med.

- Eftersom pris- och löneökningarna också har stannat av, blir dock effekten för kommunernas och landstingens ekonomi inte riktigt så stor. Nettoeffekten blir cirka 21 miljarder kronor, säger Stefan Ackerby.

Den i dag redovisade prognosen ligger till grund för ekonomirapporten som SKL presenterar den 13 maj. Där redovisas en bedömning av vilka konsekvenser de försämrade förutsättningarna får för kommunernas och landstingens ekonomi.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".