- Gulp! sa kommunstyrelsens ordförande Eva Nypelius (C), när hon fick prognosen av kommunens ekonomistrateg Åke Wennerberg. Foto: Mika Koskelainen/SR Gotland
här får nypelius beskedet:

Kommunens underskott kvarts miljard kronor

Trots de miljoner som regeringen satsade på landets kommuner tidigare i april, går kommunerna mot ett ännu större underskott än vad ekonomerna trodde för bara två månader sedan. För Gotlands del har kommunen 2010 ett inledande underskott på 170 miljoner kronor. År 2011 är det inledande underskottet 275 miljoner kronor. 

- Prognosen innebär ju ett väldigt allvarligt ekonomiskt läge för kommunen, säger kommunens ekonomistrateg Åke Wennerberg. Samtliga landets kommuner kommer att få svårt att klara sina resultat de närmaste åren.

Vad innebär underskottet för kommunens del?

- Kommunen måste dra ner på kostnaderna kraftigt. En viss hjälp har vi av att det finns reserver avsatta i planerna för löneökningar och prisökningar. Nu är det nästan ingen prisökning alls, inflationen är nära noll. Vi får räkna med att löneökningarna blir måttliga under de här förhållandena.

- Men de reserverna räcker ju inte alls till de här nivåerna, säger Åke Wennerberg.

Orsaken till det växande underskottet är sämre skatteunderlag. En skattehöjning på en krona skulle ge Gotlands kommun ytterligare 86 miljoner kronor. Om kommunen skulle höja skatten för att helt kunna täcka underskotten, skulle det behövas en skattehöjning nästa år på mer än två kronor, eller 3,50 för att klara underskottet 2011. Det är inte möjligt, är både styrande och opposition överens om.

Men när kommer vändningen?

- Någon vändning för konjunkturen syns inte ännu. Men enligt de bedömningar som är gjorda ska det komma en vändning 2011 så att skatteunderlaget 2012 ska växa lite då. Men det är väldigt osäkra bedömningar och det är sånt som man kan hoppas på, säger Åke Wennerberg.

Varför har skatteunderlaget blivit så dåligt?

- Det hänger ju samman med konjunkturen. Vi har en negativ utveckling i hela världsekonomin och det drabbar naturligtvis Sverige också. Kanske drabbas Sverige extra mycket på grund av vårt stora exportberoende.

Kan man inte låta det vara underskott?

- Nej, enligt nuvarande lagstiftning är det inte tillåtet. Vi har ett balanskrav enligt kommunallagen, som innebär att har vi ett negativt resultat ett år måste det åtgärdas inom tre år.

Vad händer annars?

- Det händer egentligen ingenting. Vi kan ju riskera möjligen att sättas under tvångsförvaltning. Det finns ingen sanktion enligt lagen, men det som kan hända att kommunen får svårt gentemot bankerna att få lån och det kan vara ett stort problem. Har man obalans under lång tid betyder det på lång sikt att kommunens eget kapital urholkas.

Kommunstyrelsens ordförande Eva Nypelius (C) såg bister ut när hon tillsammans med regiondirektören Bo Dahllöf fick prognosen.

- Vi har ju varit förberedda på att det skulle bli en sämre prognos, men det här var faktiskt ännu sämre än jag hade trott på, säger Nypelius. Det är klart att det här är en tuff utmaning.

Vad var det för tankar som rörde sig i huvudet när du fick beskedet?

- Vi har ju brottats med det här ett tag och vi vet att vi måste göra stora förändringar, för att på något sätt balansera ekonomin. Det kommer ju att handla om att vi måste göra rationaliseringar, effektiviseringar. Allt måste prövas i det här läget. Använder vi skattemedlen på rätt sätt och gör vi rätt saker inom Gotlands kommun?

- Jag tycker ändå att vi har gjort väldigt bra förberedelsejobb, för nämnder och styrelser har sett igenom sin ekonomi och vi har listor på vad som är frivillig verksamhet i Gotlands kommun. Vi har ett smörgåsbord att jobba med på budgetberedningen. Men, alltså jag ser ju jätteproblem i det här givetvis.

Kan det bli skattehöjningar?

- Ja, ingenting är uteslutet i den här situationen.

Den 1 januari 2009 sänktes kommunalskatten på Gotland med 15 öre. Eva Nypelius står fast vid att den sänkningen var bra, trots de stora underskotten 2010 och 2011. 

- Definitivt. Gör man skattehöjningar som vi gjorde åren tillbaka, i en konjunktur som då var en väldig högkonjunktur, så bidrar den alltid alltid till ökade kostnader i en kommun. Det är lite av det vi lider av i dag, att vi har för stor kostym.

Samtidigt pockar andra stora utgifter på dörren, som en ny kryssningskaj och en ny arenahall. Vad tänker du där?

- Jag tänker att samtidigt som vi faktiskt måste se över hur vår ordinarie verksamhet ser ut inom Gotlands kommun måste vi våga vara förberedda när konjunkturen vänder. Då kan det handla om att vi måste göra vissa investeringar för att Gotland ska utvecklas, besöksnäringen utvecklas, eller vad det nu kan handla om.

- Det är viktigt att vi i en lågkonjunktur från kommunen satsar och investerar för att också hålla uppe sysselsättning inom byggsektorn, till exempel.

I februari gavs en prognos som talade om ett inledande underskott i kommunens ekonomi 2010 på 143 miljoner. I regeringens vårproposition i början av april kom nyheten att regeringen satsar mer pengar på landets kommuner, pengar som för Gotlands del innebär 43 miljoner kronor mer 2010, samt ytterligare 30 miljoner kronor åren 2011 och 2012. Men då flaggade ekonomidirektören Göran Gyllenkrook för att underskottet kunde bli än värre, särskilt efter Konjunkturinstitutets bedömning att Sveriges BNP sjunker med 4,2 procent i år.

Oppositionsrådet Björn Jansson (S) tycker efter den nya prognosen att regeringen har ett ansvar att pumpa in pengar i den kommunala sektorn.

- Det är ju värre än vad jag trodde. De belopp som regeringen tillför är bara engångsbelopp så vi har bekymren kvar. Det här är riktigt allvarligt.

Vad ska man göra tycker du?

- Regeringen har ett ansvar här. Man måste inse att man måste pumpa in mer pengar i den kommunala sektorn. Det är orimligt att vi måste ta sådana besparingar. Att vi måste skära ner på barnomsorg och skola bara för att finanserna är dåliga. Regeringens skattesänkningar får gemene man betala genom försämringar i den offentliga sektorn, tyvärr.

Kan Gotlands kommun på egen hand spara de här pengarna?

- Det är klart vi kan, men det får ju oerhörda konsekvenser för vår verksamhet. Jag har inte varit med om sådana här sparbeting på enskilda år. Tuffa situationer har vi haft, men ett sånt här utgångsläge har jag aldrig varit med om.

Vad tycker du att man kan göra från Gotlands kommuns sida?

- Huvudansvaret vilar på alliansstyret här på Gotland som måste påverka sin regering och få dem att inse värdet av att pumpa in pengar i den offentliga sektorn.

Prognosen för årets ekonomi kommer i nästa vecka.

Mika Koskelainen
mika.koskelainen@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".