Gotlands tingsrätt. Foto: Andreas Hedfors/SR Gotland.

Krögare fick fängelse för kassafiffel

Gotlands tingsrätt har dömt en visbykrögare till fängelse i ett år och tre månader för grovt skattebrott.

Tingsrätten anser det klarlagt att krögaren raderat försäljningar på krogen motsvarande 1,7 miljoner kronor ur restaurangens kassaregister och att restaurangens verkliga försäljning därmed krympts.

Krögaren har i tingsrätten inte gett någon förklaring till hur det gått till när försäljningarna raderades.

Åklagaren har visat att kassapparaterna raderats under förmiddagar och tidiga eftermiddagar och det är under tider då krögaren funnits på restaurangen och utfört administrativa arbetsuppgifter.

Tingsrätten anser också att krögaren haft tillräckliga kunskaper för att radera i kassaapparaterna. Det intygade bland annat försäljaren som lärt ut detta till krögaren.

Tingsrätten fastslår också att krögaren var den som direkt haft vinning av att manipulera apparaterna.

Därför anser tingsrätten att det är krögaren som själv ska bära ansvaret för de ändringar som gjorts i krogens kassaapparater.

Tingrätten anser det osannolikt att någon anställd kunnat undanhålla så mycket pengar på så kort tid som fyra månader.

Tingsrätten väljer att döma krögaren till fängelse eftersom han undanhållit betydande belopp. Brottet har begåtts systematiskt och varit svårt att upptäcka. Försvarsadvokaten yrkade under rättegången att mannen inte skulle dömas till fängelse eftersom han varit sjuk en tid. Men någon annan påföljd än fängelse kunde tingsrätten inte se.

Krögaren blev misstänkt för grovt skattebrott efter att Skattemyndigheten vid en inspektion upptäckt att kassaapparaterna på krogen i Visby hade manipulerats.

På så sätt minskade inkomsterna med åtminstone 1,7 miljoner kronor och staten gick miste om moms och skatt på över 900 000 kronor under 2005 och 2006.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".