Göran Jakobsson på avverkningsplats

Gotländsk flis värmer stockholmare

Den gotländska skogsflisen är allt mer efterfrågad, men inte här på ön. Istället skeppas den till fastlandet där priserna för biobränsle är betydligt högre, enligt Göran Jakobsson, chef på Mellanskog.

Numera efterfrågas alltså inte själva virket i lika hög grad utan det är det som förr betraktades som skräp efter avverkningen. Grenar och ris som förr kunde få ligga kvar i skogen görs om till flis som eldas upp för att värma i våra bostäder.

Biobränslepriserna är idag 25 procent högre än för drygt ett år sedan. Det har gjort att andelen flis som sålts mer än tredubblats. Och det betyder i sin tur ett tillskott på omkring en miljon kronor om året för skogsägarna på Gotland. Men flisen eldas alltså inte på Gotland, utan i en stor värmepanna i Södertälje som försörjer en stor del av Stockholmsområdets hushåll. Nästan 50.000 kubikmeter flis om året skeppas numera över.

Och den gotländska flisen är också speciellt eftertraktad eftersom det har ett högt energiinnehåll på grund av att våra träd växer långsamt och veden blir tät.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".