Länsstyrelsen kritisk mot Lantmäteriet

Ett strandnära området i Öja har blivit ett fall för fastighetsdomstolen.

Det är länsstyrelsen som överklagar en fastighetsreglering eftersom man anser att det kommer att motverka strandskyddet.

Länsstyrelsen  riktar också kritik mot Lantmäteriet som genomfört fastighetsregleringen utan att meddela länsstyrelsen:

Det handlar om att en familj som redan äger en fastighet i Öja och som tillbringar somrarna där, nu vill bygga ett hus till där, så att hela familjen kan vara där samtidigt, utan att trängas.

Familjen  har tidigare ansökt om att få bygga, men fått avslag av både länsstyrelsen och miljödomstolen, eftersom det är inom strandskyddat område. Nu har ärendet gått  vidare till miljööverdomstolen.

Och samtidigt har familjen begärt en fastighetsreglering som innebär att marken intill, som är jordbruksmark, förs över till deras fastighet, och det planerade nya huset kommer delvis att ligga där. Det har lantmäteriet gått med på, och det är det som länsstyrelsen nu överklagat.

Länsstyrelsen skriver i sitt överklagande att det var en ren slump att man fick veta om att lantmäteriet fattat det här beslutet, trots att det var uppenbart att länsstyrelsen skulle tillfrågats från början, just eftersom det handlar om ett strandskyddsområde.

Länsstyrelsen anser också att beslutet var fel i sig, eftersom det innebär att jordbuksmark där allmänheten hittills kunnat ströva omkring när det inte varit odlingssäsong, nu kommer att föras över till en bostadsfastighet.

Till saken hör att egentligen har tiden för att överklaga redan löpt ut, men länsstyrelsen påpekar att orsaken till att man klagat för sent är just att lantmäteriet struntat i att meddela sitt beslut.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".