Osäker framtid för gotländska vårdcentraler

Hälso- och sjukvårdsförvaltningen har utrett möjligheten att slå samman fler vårdcentraler i Visby, men det kan också innebära att vårdcentralerna i Roma och Klinte läggs ner. Ett annat alternativ är att bara Klinte läggs ner och att verksamheten i Roma utökas.
Hälso- och sjukvårdspolitikerna diskuterar en stor omorganisationen av primärvården, det vill säga vårdcentralerna, på Gotland. Det gäller då eventuellt en sammanslagning av vårdcentralerna på Söderväg och Bredgatan i Visby. Alternativa lokaler är för närvarande det gamla ridhuset på A7-området eller barnmottagningen och mödravårdens lokaler på lasarettet. Politikerna diskuterar också att slå ihop Gråbo vårdcentral med Klinte och Roma vårdcentraler. Alternativa lokaler för den vårdcentralen skulle vara Folktandvårdens lokaler på Gråbo eller före detta Matmästarens-lokaler på Terra Nova. OM politikerna bestämmer sig för det här så läggs vårdcentralerna i Roma och Klintehamn ner. En del av Romas verksamhet kommer då att flytta till Slite, och en del av Klintehamns vård kommer att hamna i Hemse. Men det finns också ett förslag som går ut på att viss verksamhet i Visby ska flytta till Roma och att vårdcentralen där då blir större. Hälso- och sjukvårdsnämnden funderar också över en eventuell sammanslagning av dom tre barnavårdscentralerna i Visby. Det kan då bli aktuellt med en barnavårdscentral på Söderväg i Visby. Några beslut om vårdcentralernas framtid har ännu inte tagits. Det kommer antagligen att göras på hälso- och sjukvårdsnämndens möte i slutet av september.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".