Nya regler väntas för Lilla Karlsö

Länsstyrelsen står fast vid att reglerna för Lilla Karlsö bör mjukas upp, så att det blir lättare för allmänheten att besöka ön. Det skriver Länsstyrelsen till Miljödepartementet, som i höst ska besluta i frågan.
Trots att det snart gått två år sedan Länsstyrelsen beslutade om nya regler för lilla Karlsö så är ärendet ännu inte avgjort, utan kommer i höst att hamna på regeringens bord. Bakgrunden är att flera föreningar längs kusten och också privatpersoner skrivit och begärt att samma regler ska gälla för Lilla Karlsö som för Stora Karlsö. Det finns ingen anledning att ha striktare regler för lillön, menar dom. Därför beslutade Länsstyrelsen i december 2001 om vissa förändringar - det innebär bland annat att man får besöka Lilla Karlsö från och med 1 september till och med sista februari utan att begära tillstånd. Det ska räcka med att man gör en skriftlig anmälan vid bryggan när man går iland. Men ägarna till Lilla Karlsö, Naturskyddsföreningen, har överklagat Länsstyrelsen beslut. Bland annat tycker man att allmänheten ska få besöka ön utan tillstånd bara fram till sista januari, och inte under februari.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".