Lugnt valborgsfirande på Gotland

Tack vare många vuxna på stan var valborgsfirandet i Visby enligt polisen förhållandevis lugnt. I Näs brann en strandbod ner till grunden.

- Som vi kan se det har vi haft det förhållandevis lugnt, men det är ju mycket för att vi haft mycket poliser ute, säger Pia Persson som var vakthavande polisbefäl under kvällen och natten.

Polisen hade tolv personer i tjänst ute på stan, samtidigt som socialtjänstens ungdomsgrupp hade tio personer på fältet. Dessutom fanns, enligt Persson, fler föräldrar och andra vuxna på stan än vanligt.

- Det har varit många ungdomar förstås och mycket fylla, men vi har hällt ut mycket alkohol, direktförverkat den. Mindre bråk som inte utvecklats till större misshandlar har det också varit. Då har det varit knuffar och gruff, som vi kunnat stävja eftersom det var så mycket folk ute, säger Pia Persson.

Det torra och lite blåsiga vädret gjorde att många var tveksamma kring att tända valborgseldar. De som ändå tände skötte sig, säger Räddningstjänstens vakthavande brandmästare Mattias Pettersson som jobbat under kvällen och natten.  I Näs vaknade vid halvfyratiden ett par som fanns i en strandbod att en grannbod brann. Strandboden som var tom brann ner till grunden. Polisen rubricerar branden som mordbrand alternativt grov skadegörelse och har spärrat av området för teknisk undersökning.