Förskolläraren Frida Ljunggren och fyraåriga Amanda Magnusson, med blossande hud på sin arm. Foto: Ulrika Uusitalo Fernholm/SR Gotland.
Endre

Femte sjukan härjar på förskolan

Femte sjukan härjar igen på Gotland. Det är en ganska okänd barnsjukdom som får lokala epidemier då och då.

På förskolan i Endre har ett dussin barn och två vuxna drabbats på bara några veckor.

Både i Endre och Dalhem har ovanligt många barn insjuknat i femte sjukan, som är en ganska vanlig virussjukdom, men som många ändå inte känner till.

Namnet kommer av att våra barnsjukdomar en gång i tiden kallades för första, andra, tredje och fjärde sjukan. Och liksom övriga barnsjukdomar är femte sjukan rätt lindrig för barn, men dessto värre för vuxna som drabbas.

Sjukdomen sprids via luften och smittar innan symptomen märks. Det första som syns är att kinderna blossar upp och sedan vandrar rodnaden till armar och ben som får utslag.

Ibland får barnen feber och mår lite illa. Vuxna kan få kraftig ledvärk. Gravida som får femte sjukan har en liten större risk att få missfall, men risken är endast en på tvåtusen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".