Vad är Gotlandsnytt?

Varje vardag klockan en minut i sex på morgonen sänds dagens första gotländska nyheter – Gotlandsnytt. På varje halvslag fram till halv sex på kvällen blir det lokala nyheter med väderprognos.

Ända sedan 1943 har radiolyssnarna på ön kunnat höra lokala nyheter, sedan slutet av 60-talet i form av återkommande lokala kvartar. ”Kvart Yvar” blev ett känt begrepp i samband med att Radio Gotland drog igång 1977.

Nyhetschefen leder det dagliga nyhetsarbetet och tre till fyra journalister arbetar med att göra nyhetsinslag till Gotlandsnytt.
Dagen börjar med ett morgonmöte där arbetsuppgifterna fördelas. Reportrarna sätter sig snabbt in i ett ämne, intervjuar personer med hjälp av digital bandspelare eller i direktsändning. Intervjuerna klipps sen ihop vid datorn till nyhetsinslag där en nyhet presenteras på max två minuter.

En nyhet kan vara ett tips som kommit till redaktionen från lyssnarna. En del brev som skickas till kommunen och länsstyrelsen följs upp och nyhetsdesken kollar varje dag med polis och tingsrätt för att kunna berätta om ingripanden, åtal och domar.
Gotlandsnytt granskar och rapporterar också om beslut som är på gång i de kommunala nämnderna och om debatten i kommunfullmäktige.

Radion följer andra mediers rapportering, men vi försöker alltid hitta våra egna nyheter genom tips och egna kontakter. Viktigast är de nyheter som berör många gotlänningar. Målet är att många olika röster ska höras i de gotländska nyheterna, både när det gäller kön, ålder, bostadsort eller nationalitet.

Radio Gotland har också ett beredskapsansvar att så snabbt som möjligt informera gotlänningarna om till exempel större trafikolyckor, avspärrningar, väderstörningar, bränder eller problem med elförsörjningen.

Vid svåra stormar har det till exempel satts in extra nyhetssändningar och nyhetsredaktören kan ibland avbryta andra pågående programsändningar med viktiga meddelanden till allmänheten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".