Gunnar Gustafsson, planarkitekt och Frida Brunner, samhällsgeograf, är både nyfikna och spända när de nu sätter sig och läser synpunkterna på sitt planförslag Bygg Gotland för åren 2010-2025.

Efterlyser mer hänsyn till naturen

Nu har Gotlands kommun fått den första responsen på översiktsplanen Bygg Gotland, som handlar om hur och var det ska få byggas runt om på Gotland i framtiden. Privatpersoner har bett kommunen ta mer hänsyn till djur och natur, medan turistföretagare varit kritiska till planerarnas tankar om hur campingar ska få se ut.

Under drygt två månaders samrådstid har kommunen bjudit in allmänheten till öppna möten och en chatt med beslutsfattarna, men bara ett fåtal människor har visat intresse.

Däremot har mellan 300 och 1 200 personer klickat i olika svar på hemsidan byggotland.se där man också kan fortsätta att tycka till om planförslaget.

I september ska tjänstemännen sammanställa svaren och politikerna ska bestämma om nästa steg i planarbetet - en modifierad plan som ställs ut till ännu mer synpunkter, innan det slutliga dokumentet ska vara klart till valet 2010.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".