Fler åtalas i mutskandalen

Ytterligare en gotlänning misstänks vara inblandad i mutskandalen på Gotlandsbolaget. Sedan slutet av maj har en 60- årig chefstjänsteman suttit häktad misstänkt för grovt mutbrott. Men när ekobrottsmyndigheten i Stockholm i eftermiddag väcker åtal i målet, kommer ännu en tjänsteman i bolaget att åtalas.
Upprinnelsen till det som idag är Sveriges hittills största muthärva är en skatterevision vid Rolls Royce i Kristinehamn. Bolaget är världsledande när det gäller propellrar till sjöfarten. Skattemyndigheten fann att pengar betalts ut till ett konto i Schweiz, som tillhörde den 60-årige tjänstemannen på rederiet. Det andra stora företag som betalat ut mutor är finländska storkoncernen Wärtsilä, som bland annat tillverkar dieselpropellrar. Enligt uppgifter till Radio Gotland ska bolaget ha betalat ut närmare tio miljoner kronor i mutor. Utredningen gäller tiden 1997 - 2001, då Gotlandsbolaget köpte in de nya snabbfärjorna. Ekobrottsmyndigheten har hittat oklarheten även vid tidigare upphandlingar, men dom brotten är idag preskiberade. Ytterligare en gotlänning misstänks vara inblandad i härvan. Det är en man i 50-årsåldern som av den misstänkte 60-åringen fått ta emot en del av mutpengarna. Han har också vid två tillfällen satt in en betydande summa pengar på den mutmisstänktes konto. Också två tidigare anställda vid Rolls Royce kommer att åtalas för bestickning och en hög chef för det finska bolaget är delgiven misstanke om bestickning. Åtal väcks i eftermiddag och rättegången hålls den 8 september. Den 60-årige chefstjänstemannen är tidigare ostraffad och förnekar brott.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".