1 av 2
Inom ett par veckor kommer kommunen att ställa ut sin förstudie av den nya rondellen på biblioteket. Ett bygge blir klart tidigast 2011.
2 av 2
Kommunens gatuchef Ann-Sofi Lindskog hoppas att Vägverket snart godkänner rondellen som Konsum vill ha

Ny rondell planeras i Visby

Kommunen försöker få Vägverket att godkänna en ny rondell söder om Romarondellen i östra Visby.

Trafiklösningen behövs för Coop Stormarknad, men skulle också avlasta hela området, säger kommunens gatuchef Ann-Sofi Lindskog.

Den skulle göra stan mer tillgänglig i öst-västlig riktning, säger hon.

Planen kom först från Konsum, som ett krav för att de ska kunna flytta Coop Stormarknad till platsen, från Östercentrum som blivit för trångt.

Ska man få en framgångsrik stormarknad måste det vara lättillgängligt med bil. dit, runt o ifrån, säger  Konsum gotlands VD Per Åke Sandsjö.

Hittills har Vägverket stoppat planerna, eftersom den nya rondellen skulle hamna bara 600 meter ifrån den befintliga Romarondellen.

Men verket har nu låtit kommunen göra en förstudie, som ska visas upp på biblioteket inom ett par veckor, så att bland andra, boende och kolonilottsägare i närheten kan tycka till.

Om sen Vägverket godkänner planerna kan trafiklösningen vara klar om ett par år.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".