WWF kritisk till gasledningen

Världsnaturfonden i Östersjöländerna kritiserar gasledningsföretaget Nord Streams miljökonsekvensbeskrivning och tycker att den är ofullständig.

WWF anser att miljökonsekvensbeskrivningen inte lever upp till en grundläggande och etablerad standard. Att det finns uppenbara luckor, brist på information och att gasledningens miljöpåverkan undervärderats av företaget Nord Stream som vill lägga gasledning på Östersjöns botten.

Världsnaturfonden har läst den cirka 4 000 sidor långa rapport som Nord Stream har lämnat in till bland annat regeringen i Sverige.

WWF vänder sig främst emot att Nord Stream inte kunnat visa hur arbetena på havsbottnen påverkar miljön. Framförallt gäller det mängderna farliga ämnen som kan frigöras vid bottenarbetet samt påverkan av Natura 2000-områdena.

Världsnaturfonden tycker nu att Östersjöländerna ska kräva att Nord Stream gör om miljökonsekvensbeskrivningen.’

WWF är en av världens ledande ideella miljö- och naturvårdsorganisationer med nära fem miljoner anhängare.

Företaget Nord Stream planerar att lägga en 120 mil lång naturgasledning på Östersjöns botten, från Viborg i Ryssland till Lubmin i Tyskland.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".