Fler får rösta i årets EU-val

Nu är det klart vilka som får rösta i valet till EU parlamentet i juni. På Gotland är det 45 588 personer som har rösträtt. Trots minskande befolkning så ökar antalet röstberättigade med 800 sen det förra EU valet.

Förklaringen till det är att barnen som föddes under 1980-talets babyboom nu får rösta.

Röstkorten till var och en skickas ut nu på tisdag och inom en vecka ska alla ha fått sitt röstkort. Från och med onsdagen den 20 maj går det att börja poströsta i någon av de 17 förhandsröstninglokalerna som finns på ön, från Fårösund i norr till Burgsvik i söder.

I det förra EU valet 2004 röstade drygt en tredjedel av de gotlänningar som hade rösträtt, och det var något fler än vid parlamentsvalet 1999. Lägst valdeltagande 2004 var det i Yttre Furulund i Visby där färre än var fjärde röstade. Det högsta valdeltagandet var i innerstaden där nästan hälften, eller 46 procent röstade.

Mer information om valet och röstning på Gotlands kommuns hemsida eller Valmyndigheten.

http://www.gotland.se

http://www.val.se/val/ep2009

Uppgifter om hur många som är röstberättigade i år

http://www.val.se/val/ep2009/statistik/radata.htmlLokaler

Här kan du se hur många som får rösta i hela landet, och även på Gotland fördelat på de olika valdistrikten, åldersgrupper samt män och kvinnor.

Uppgifter om förhandsröstning på Gotland

http://www.val.se/val/ep2009/rostmottagning/vallokal/lan/09/index.html

Här kan du ser var det går att förhandsrösta på Gotland. Söndagen den 24 maj kommer det även gå att rösta på ett antal vårdinrättningar på Gotland.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista