Tingsrätt drabbas av länsrättsnedläggning

Om riksdagen fattar beslut om att lägga ner länsrätten på Gotland, innebär det ett tungt slag också mot Gotlands tingsrätt. Det påpekar lagmannen vid tingsrätten, Mikael Mellqvist i en skrivelse till Domstolsverket.

Länsrätten och tingsrätten finns i samma hus i Visby och kan använda utrymmen hos varandra, vilket innebär stordriftsfördelar.

Men läggs länsrätten ner blir tingsrätten sårbarare och i högre utsträckning beroende av domare från fastlandet.

Kompetensutvecklingen kommer att försvåras och de stordriftsfördelar som nu finns går förlorade och arbetsmiljön blir sämre.

De domstolssekreterare som blir övertaliga om länsrätten läggs ner, måste få jobb hos tingsrätten som behöver förstärkning i kansliet.

Och arbetet med att bygga om tingsrättens lokaler för att förbättra säkerheten, som vilat de senaste åren, måste nu omedelbart återupptas, anser lagman Mikael Mellqvist som förväntar sig att Domstolsverket snarast börjar en diskussion om de här frågorna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista