EU-valen

Gotländska politiker har röstskolkat

Flera gotländska kommunpolitiker röstade inte i de tidigare valen till EU-parlamentet. Radio Gotland har gått igenom röstlängderna för EU valen och sett att 11 procent av ledamöterna och ersättarna i fullmäktige lät bli att rösta 1999. Till valet 2004 hade röstskolket minskat till 4 procent.

Centerpartisten Carl-Johan Boberg röstade varken 1999 eller 2004, och förklarar det med att han inte var engagerad 1999 och dessutom var emot EU. 2004 var han utomlands och missade att rösta.

Carl-Johan Boberg är inte bara ersättare i fullmäktige - han var en av tre centerpartister på ön som var redo att ställa upp i EU-valet i år. Men det blev P-O Jacobsson som är gotlandscenterns EU-kandidat.

Radio Gotland har inte kunnat få fram uppgifter om alla politikers röstning, men av dem vi hittat är det 13 ledamöter och ersättare som låtit bli att rösta 1999 eller 2004. Sex av dem är socialdemokrater, bland annat Hans-Erik ”Kea” Svensson, som inte röstade 1999 för att han hade en paus från politiken då och dessutom var emot EU.

En del av röstskolkarna Radio Gotland har pratat med säger att de inte var politiskt engagerade tidigare, att de var utomlands eller nyligen hade fått barn.

Av de sju borgerliga röstskolkarna i fullmäktige är en folkpartist, fyra centerpartister och två moderater, bland annat Håkan Onsjö som inte röstade 1999 för att han hade jour som veterinär den helgen och inte hade tid att rösta.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista