Utbyggnad av fiberkabel

En ny fiberoptisk kabel planeras från strax söder om Slite på Gotland till Ventspils i Lettland. Avsikten är att förbättra datakommunikatiaonen med Ryssland och Baltikum. I avtalet ingår en nätutbyggnad som innebär att data- och teletrafiken på Gotland kan kopplas till det fiberoptiska nätverket i Stockholm, vilket skulle ge gotlänningarna tillgång till samma teletjänster som finns i Stockholm.
Bakom planerna står AB Stokab som är ett bolag som ägs av Stockholms stad och landstinget, som sköter utbyggnad och drift av fiberoptiskt kabelnät i stockholmsområdet. Stokab vill skriva ett samarbetsavtal med Gotlands kommun om utbyggnad av fiberstomnät på Gotland och anslutning av utifrån kommande data- och teletrafik. Det innebär att data och teletrafiken på Gotland kan anslutas till Stockabs fibernät och ge enskilda, företag, kommunen och andra tillgång till samma teletjänster som finns i Stockholm. Den nya kabeln till Lettland som enligt planerna ska byggas nästa höst, kommer att öka trafikkapaciteten från Ryssland och de baltiska staterna via Gotland till Stockholm och Sverige. Meningen är att stärka Stockholm som IT-centrum, men det kommer också ge möjlighet för myndigheter och företag på Gotland att utveckla kontakterna med Ryssland och Baltikum. Det kan också medföra att fler företag etablerar sig på Gotland.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista