Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Det brinner i en industrilokal. Giftig rök sprider sig österut mot Giraffens köpcentrum. Alla som befinner sig i området bör bege sig därifrån. Boende i området uppmanas att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Kalmar.
(Publicerat igår kl 17.16)

Tummen upp och ned för kommunens bostadsplaner

Publicerat lördag 6 september 2003 kl 11.48
Om många fritidshus blir permanenthus kan det försämra den genomsnittliga standarden på bostäder på Gotland. Det är en synpunkt som kommit in på kommunens bostadsförsörjningsprogram, som i stort annars får en hel del beröm av de olika remissinstanserna.
Det är en hel del olika myndigheter och organisationer som fått tycka till om kommunens bostadsförsörjningsprogram. Ett program som skall gälla för Gotland under tiden 2004 till 2009. I planen framgår bland annat att det kommer att behöva byggas 70 nya villor, mellan 300 och 700 lägenheter och uppemot 400 studentbostäder på Gotland. Av planen framgår också att fler och fler fritidshus runt Visby väntas bli permanentboende. Det är något som några höjer ett varningens finger för. Bland annat finns det på länsstyrelsen synpunkter på att om allt för många fritidshus görs om till permanentboende så kan det sänka standarden på det genomsnittliga boendet på ön. Det kan i sin tur leda till att hus som inte lever upp till plan och bygglagens krav tas i anspråk för permanent boende. Till exempel handlar det om att energikraven inte uppfylls. Både högskolan och Gotlands studentkår Rindi anser att antalet studenter som behöver bostad har räknats för lågt i bostadsförsörjningsplanen. Där har man räknat med att 25% av studenterna behöver bostad. Om det inte finns tillräckligt med bostäder åt studenterna så finns det en påtaglig risk att utbyggnaden av högskolan inte blir av, står det att läsa i högskolans remissvar till kommunen. I skrivelsen från Barn- och utbildningsnämnden kan man läsa att det är viktigt att tänka på kvaliteten när man bygger, inte bara på antal och storlek av villor och lägenheter. Byggandet måste ses ur ett barnperspektiv och planeras utifrån barnens behov. Till exempel måste det finnas spännande lekområden såsom spelplaner, skogspartier, kuperad mark så att barnen stimuleras till att vara utomhus och röra på sig. Också trafikmiljön måste finnas med i planeringen av bostadsbyggandet. Det är nu upp till kommunfullmäktige att anta bostadsförsörjningsplanen.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".