Två års fängelse för bankbedrägerier

I eftermiddag kom Mora tingsrätt med sin dom när det gäller omfattande bankbedrägerierna på Internet där 15 personer stått åtalade, bland dem en gotländsk huvudman.

Det här målet har handlat om grova bedrägerier, försök till sådana, bedrägerier av normalgraden och medhjälp.

Kunder i Swedbank har blivit uppringda av personer som påstått sig företräda bankens säkerhetsavdelning. De har blivit avlurade sina personliga koder och sen fått bankkonton tömda.

Den 23-årige huvudmannen som när åtal väcktes bodde på en adress på Gotland men som numera bor i Dalarna fälldes för grovt bedrägeri, bedrägeri och hälseriförseelse. Några av de många åtalspunkterna ogillades.

23- åringen är kriminellt belastad sedan tidigare. För två år sen dömdes han av Gotlands tingsrätt till skyddstillsyn för bl a två butiksrån.

Den här gången är straffvärdet högre enligt Mora tingsrätt. Rätten skriver i sin dom att det handlar till viss del om samhällsfarlig verksamhet som rört höga värden.

23-åringen döms till två års fängelse, och han ska nu ensam eller soldidariskt med andra betala totalt 655 000 kronor i skadestånd till ett tiotal bankkunder som blivit lurade.

Ytterligare 14 personer har varit åtalade i det här målet. För två av dem blev det friande domar. De övriga tolv fick olika påföljder som skyddstillsyn med särskild behandlingsplan, villkorlig dom, dagsböter och ungdomstjänst.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista