Snäcks camping

Kommunen vill inte riva upp planen

Byggnadsnämndens arbetsutskott ser ingen anledning till att detaljplanen för Snäcks Camping ska göras om. Detaljplanen är överklagad till regeringen och har kritiserats av statliga Boverket och en granne.

Boverket tycker bland annat att detaljplanen inte följer den översiktsplan som togs för drygt 20 år sedan. Men byggnadsnämnden slår ifrån sig och säger att området är ett rekreationsområde och redan i översiktsplanen talades det om camping och boende i husvagnar stugor eller hotell. Och det är precis det som finns i området idag, menar kommunen. Dessutom har länsstyrelsen, som ju är den statliga myndighet som ska se till att kommunen sköter sig, delat kommunens bedömning att planen inte strider mot översiktsplanen.

Dessutom har länsstyrelsen också gett dispens från strandskyddsbestämmelserna redan 2005 för de 45 villavagnarna, och det tyder på att någon alternativ lokalisering, som Boverket vill ha för vagnarna, inte är en prioriterad fråga, skriver kommunen. För kommunen måste ju ha rätt att vänta sig att ansvarig myndighet, alltså länsstyrelsen, tidigt ska upplysa om vilka frågor som är intressanta ur statlig synpunkt.

Att grannen inte gillar bebyggelsen förklarar kommunen med att situationen för enskilda förändras när samhället förändras. Det som grannen tycker är en oacceptabel olägenhet är istället en samhällsutveckling som får godtas, skriver kommunen i sitt yttrande till Regeringen.

Det finns inga skäl att göra om detaljplanen, men skulle regeringen ändå tycka det, är kommunen beredd att ta bort en del av planen, det område där villavagnarna idag står vid stranden. Men det betyder inte att villavagnarna ska bort, utan då gör man en ny plan för området istället, säger byggnadsnämndens ordförande Lars Thomsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista