Inget besked om skärpta köttkrav

Kommunalrådet Lars Thomsson (C) kommenterar nu att Gotlands kommun köper en femtedel av sitt griskött från Danmark, där djuren har det sämre är i Sverige. Men han kan inte säga om de kommer att kräva bättre förhållanden för de danska grisar kommunen köper.

Gotlands kommun arbetar med en ny upphandlingspolicy, och då funderar de bland annat på om de ska ställa krav på att mat är KRAV-märkt eller etiska ha krav som att den är rättvisemärkt eller följer svenska lagar och regler.

Det finns också ett medborgarförslag inlämnat till kommunen om att de bland annat ska ställa krav på att djuruppfödningen följer svenska regler.

Det är bara en liten del av landets kommuner som ställer krav på att djuren som så småningom hamnar på tallriken inom skola och omsorg föddes upp enligt svenska djurskyddsregler, det visar en granskning som Ekot gjort.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista